Seminarium om brottsutredande verksamhet hos privata aktörer

03 juli 2019

Den 2 juli anordnade Svensk Försäkring ett seminarium i Almedalen om utredningsverksamhet hos privata aktörer. Mats Galvenius, vd Larmtjänst deltog i paneldebatten.

privata aktörer.JPG

Polisen klarar idag inte av att hantera brottsutvecklingen på bedrägeriområdet. I princip samtliga brottsanmälningar läggs ner utan utredningsåtgärd. I stället bedriver en rad olika privata aktörer en verksamhet som i praktiken kan liknas vid brottsutredning och lagföring. Syftet är då inte primärt att få en person fälld för brott, utan i stället att motverka angrepp mot den egna verksamheten.

Bedrägerierna, och främst de IT-relaterade bedrägerierna, är idag västvärldens snabbast växande brottsfenomen. När många typer av brott minskar ökar bedrägerierna lavinartat. Brottsligheten förändras också. Det handlar i mindre utsträckning om ”killar på glid”.  Idag är det internationella stöldligor som ligger bakom en stor del av alla bostadsinbrott. De tar sig snabbt in och ut ur landet och arbetar mycket systematiskt.

- Det är svårt att använda gamla metoder på nya fenomen, sa Fredrik Reinfeldt, som inledde seminariet.

Fredrik Lundh Sammeli, ordförande justitieutskottet (s), lyfte fram pågående satsningar för att få en tydlig inriktning på politiken, mer uppföljning och inte minst den stora utökningen av antalet poliser. Men han tillstod att det kan behövas lite mer olja i maskineriet och myndigheter kan behöva ändra sitt förhållande till omvärlden.

Alla vill samma sak men det fungerar inte bra idag, menade Marie Wallin, jurist och tidigare kammaråklagare. Hon betonade vikten av kompetensöverföring och förståelse för olika aktörers roller, så att rättssäkerheten inte åsidosätts. 

Ett fungerande informationsutbyte mellan privata aktörer och polisen var också något som framhölls under paneldiskussionen, bland annat av Alexis Larsson från PostNord och Thomas Bäcker, säkerhetskonsult med ett förflutet på Blocket. Även Mats Galvenius påpekade att man måste kunna nå polisen. 

- Polisen behöver förstå vilken information de kan få från oss. Det behövs en kontaktpunkt och kompetens att hantera bland annat försäkringsbedrägerier, sa han.

Jan Olsson, vid nationellt it-brottscentrum på polisens nationella operativa avdelning (NOA) välkomnade samarbetet med privata aktörer och menade att det kan utvecklas. 

- Men vi hinner inte med dessa typer av ärenden idag. Om vi får in 200 bedrägeriärenden till, hur ska vi hinna ta hand om de andra 9 500 ärendena, sa han.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet