Båtmotorstölderna ökar

28 juni 2024

Under perioden 1 januari till 31 maj har stölderna av båtmotorer ökat i Sverige med 63 procent. Ökningen har främst skett i polisregion Stockholm där stölderna ökat med 218 procent. Men en ökning syns även i region Syd och Bergslagen. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet som Larmtjänst sammanställt.

Under de senare åren har stölderna av båtmotorer minskat men under första kvartalet 2024 skedde ett trendbrott med ökade antal stölder. Ökningen har fortsatt under året och under perioden 1 januari till 31 maj har 366 polisanmälningar om stulna båtmotorer gjorts vilket kan jämföras med 225 stölder under samma period 2023. Ökningen har främst skett i polisregion Stockholm där stölderna ökat till 191 stölder under perioden vilket kan jämföras med 60 stölder under samma period 2023. En ökning med 218 procent.

- Att vi just nu även ser en ökning kan förklaras med att internationella brottsnätverk är aktiva i regionen, förklarar utredare Viktor Eklöf på Larmtjänst.

Även i polisregion Syd och Bergslagen syns en ökning där stölderna ökat med 22 procent respektive 69 procent.

Diagrammet visar antalet stölder av båtmotorer under perioden 1 januari – 31 maj 2023–2024 fördelar per polisregion.

Ett relaterat problem är stöld ur båt, som har ökat under de senaste åren. Under perioden januari-maj har stölderna dock minskat något i landet. I polisregion Stockholm och Väst syns däremot en ökning. Under perioden har det anmälts 291 stölder ur båt i polisregion Stockholm och 144 stölder ur båt i polisregion Väst. Detta är en ökning med 105 procent respektive 44 procent jämfört med samma period 2023. 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet