Katalysatorstölderna fortsätter

11 augusti 2022

Mellan första januari och sista juni i år har 3817 stölder av katalysatorer inträffat. Detta kan jämföras med samma period föregående år då 3877 stölder inträffade. Skadekostnaderna under året uppgår till ca 71,2 miljoner kronor. Det visar den senaste halvårsstatistiken från Larmtjänst.

Larmtjänst började följa stöldutvecklingen av katalysatorer under 2020 då man såg en ökning av antalet stölder av dessa komponenter. Sedan dess har stölderna ökat för varje år. Under året har antalet stölder legat i paritet med föregående år och under första halvåret 2022 uppgick antalet stölder av katalysatorer till 3817. Detta kan jämföras med samma period föregående år då stölderna låg på 3877.    

Skadekostnaderna under året uppgår till ca 71,2 miljoner kronor. I dessa kostnader ingår reparationen på verkstaden och kostnaden för komponenten.

Toyota är det överlägset mest utsatta märket och står för ca 46 procent av stölderna. Mest utsatt är deras Prius med årsmodell 2004-2010. Av alla utsatta Volvobilar tillverkades de flesta i spannet 1990-1999.

Flest stölder sker i polisregion Stockholm (43 procent) och polisregion Syd (31 procent).

Diagrammet visar antalet stölder under första halvåret 2022 fördelat per polisregion.

Anledningen till att katalysatorerna är stöldbegärliga är att ädelmetallerna i komponenterna betingar ett högt värde. Råvarupriset på de eftertraktade ädelmetallerna gick ner en hel del under hösten 2021 och då kunde man även se en liten nedgång av antalet stölder av katalysatorer. Råvarupriset har dock gått upp sedan dess.

 

 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.