;

Exempel på domar

Nedan kan du ta del av exempel på försäkringsbedrägeri domar.

Mora tingsrätt 2023

En man dömdes vid Mora tingsrätt för försök till grovt bedrägeri och grovt penningtvättbrott. Mannen hade uppgett för försäkringsbolagen att han varit med om ett rån och blivit bestulen på åtta antika böcker till ett sammanlagt värde om 5,4 miljoner kronor. Försäkringsbolaget kunde vid utredning konstatera att böckerna var nyproducerade förfalskningar. Mannen dömdes till ett års fängelse för försök till grovt bedrägeri och grovt penningtvättbrott.

Eksjö tingsrätt 2023

En man dömdes vid Eksjö tingsrätt för försök till bedrägeri mot ett försäkringsbolag. Mannen ska enligt domen skickat in en skadeanmälan till bolaget där han hävdade att hans personbil skadats genom att det uppstått repor i lacken. Mannen krävde 35 000 som skadeersättning. Enligt domen fanns dock dessa skador redan när han köpte bilen vilket mannen , vid rättegång, hävdar att han ej var medveten om, något som avfärdas av domstolen. Tingsrätten skriver följande:

— NN:s invändning att han inte skulle ha känt till att skadorna fanns vid köpet är inte alls trovärdig med hänsyn till den omfattande skadebilden, annonsens utformning i text och bild, att han själv hämtade fordonet efter köpet, hans bedömning av priset samt att han handlar med bilar och att han därför förväntas ha både intresse av och kunskap om bilens värde och möjligheten att sälja den.

Mannen dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

Malmö tingsrätt 2022

En kvinna ansökte i februari månad 2020 om ersättning för läkarvård på ett sjukhus i Libanon för sin dotter. I augusti samma år sökte kvinnan åter om ersättning för läkarvård i Libanon för ett av sina barn. Denna gång hävdade kvinnan att hon även blivit av med värdesaker. Ärendet utreddes av försäkringsbolaget och det visade sig att barnen aldrig vårdats på det sjukhus som försäkringstagaren uppgett och att dokumenten som lämnats in var förfalskade. Kvinnan dömdes till villkorlig dom och dagsböter.

Malmö tingsrätt 2022

En försäkringstagare anmälde en stöld av en väska med guldsmycken värda ca 55 000 kronor. Försäkringstagaren kompletterade med bilder på sina smycken. Försäkringsbolaget kunde då konstatera att bilderna var tagna efter det datum som försäkringstagren hävdade att stölden skulle ägt rum. Försäkringstagaren dömdes till villkorlig dom.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.