Tillbaka

Bilbränder

12 juni 2017
Under 2017 och 2020 har försäkringsbranschen genomfört branschgemensamma kontrollaktiviteter som rör bilbränder.

Bilbränder försäkringsbedrägeri

Varje år anmäls 6 000–7 000 bränder i personbilar till försäkringsbolagen. Bilbränder är kostsamma skador som årligen kostar försäkringsbranschen 150–200 miljoner kronor. Under 2017 och 2020 har försäkringsbranschen lagt extra resurser på att utreda om försäkringsbedrägerier är en vanlig orsak till bilbränder.

- Bränderna skapar otrygghet i samhället. Försäkringsbranschen vill ta sitt ansvar och utreda om försäkringsbedrägerier är en vanlig orsak till bilbränder, säger Mats Galvenius, vd Larmtjänst.

Kontrollaktivitet 2017

Försäkringsbolagen har i anslutning till kontrollaktiviteten gjort en fördjupad bedrägeriutredning av 469 bilbränder, dvs. ungefär 7 procent av de anmälda skadorna.

Utredningarna har resulterat i att försäkringsbolagen har beslutat att inte betala ut ersättning för 245 bilbränder (motsvarande 52 procent av de utredda bilbränderna) till ett uppskattat värde av 12,5 miljoner kronor eftersom de har bedömts vara försök till försäkringsbedrägeri. I många fall har försäkringstagaren även polisanmälts för försök till bedrägeri.

Kontrollaktivitet 2020

Under år 2020 genomförde försäkringsbolagen 279 fördjupade utredningar av misstänkt anlagda bilbränder. Efter genomförd bedrägeriutredning beslutade försäkringsbolagen att avböja utbetalning av skadeersättning i 188 fall, motsvarande 67% av de genomförda utredningarna. Sammanlagt avböjde försäkringsbolagen skadeutbetalningar till ett uppskattat värde av 16 miljoner kronor i dessa ärenden.

Huvuddelen av de misstänka bedrägerierna med bilbränder inträffade i Stockholms län (30%), Västra Götalands Län (12%), Skåne län (11%), Västmanlands Län (7%) och Östergötlands län (6%).

 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet