;

Båtsamverkan

Varje år stjäls ett stort antal båtmotorer. För att reducera stölderna jobbar Polisen, försäkringsbranschen och Larmtjänst aktivt med båtsamverkan.

Vad är båtsamverkan?

Båtsamverkan är ett projekt som drogs igång 2013  av polisen i väst tilsammans med Larmtjänst och försäkringsbolagen, för att minska antalet båtmotorstölder. Båtsamverkan innebär bl.a. att båtägarna tillsammans ser om varandras båtar och är uppmärksamma på vilka som rör sig i området.

I de regioner där man börjat arbeta med Båtsamverkan har stölderna succesivt minskat.

 

Involvera allmänheten

Båtsamverkan fungerar enligt samma koncept som de grannsamverkansprojekt som är verksamma runt om i landet. En viktig del i arbetet är att involvera allmänheten. Detta gör man genom att informera båtägare, båtföreningar, kommuner och marinor om hur man gemensamt skyddar sin egendom och förebygger brott. Genom att öka medvetandegraden hos båtägare om det stora antalet båt- och båtmotorstölder är det lättare att engagera sig och starta upp båtsamverkansklubbar. Båtsamverkan innebär bland annat att man:

  • tillsammans ser om varandras båtar
  • är mer uppmärksam på vilka som rör sig i området
  • pratar med okända och noterar registreringsnummer
  • bryr sig om sin båtgranne.

Samverkan mot båtbrott

Larmtjänst har tillsammans med Polisen och försäkringsbolagen tagit fram material, Samverkan mot båtbrott, som beskriver hur man ska jobba för att minska, förebygga och skydda sig mot båtbrott. Materialet hittar du här på sidan.

 

Samverkan mot båtbrott 2022.pdf

Starta båtsamverkan på din båtklubb

Larmtjänst har tagit fram materialet tillsammans med polismyndigheten
och försäkringsbolagen. Materialet ska fungera som vägledande tips och
råd som sedan kan anpassas till respektive båtklubb.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.