Tillbaka

Minska båtmotorstölder genom Båtsamverkan!

15 februari 2013
Varje år stjäls ett stort antal båtmotorer. För att reducera stölderna jobbar Polisen, försäkringsbranschen och Larmtjänst aktivt med båtsamverkan.

Vad är Båtsamverkan?

Båtsamverkan är ett projekt som startade 2013 i samarbete mellan polisen i västLarmtjänst, och försäkringsbolagen. Målet är att reducera antalet båtmotorstölder. Båtsamverkan har idag spridit sig till alla polisregioner i landet. Här är hur det fungerar:

  • Ömsesidig Bevakning: Båtägare håller ögonen öppna för varandras båtar. Genom att vara uppmärksamma på vilka som rör sig i området kan vi snabbt identifiera misstänkta aktiviteter.
  • Informationsdelning: Vi pratar med okända och noterar registreringsnummer. Genom att dela information kan vi agera proaktivt och förhindra brott.
  • Engagemang: Båtsamverkan bygger på att vi bryr oss om våra båtgrannar. Tillsammans skapar vi ett tryggare båtliv.

 

Resultat och framgångar

I de regioner där Båtsamverkan har införts, har stölderna succesivt minskat. Genom att involvera allmänheten och öka medvetandegraden om båtmotorstölder kan vi fortsätta skydda våra båtar och vattenlivet.

Samverkan mot båtbrott

Larmtjänst, tillsammans med polisen och försäkringsbolagen, har tagit fram materialet Samverkan mot båtbrott. Det ger praktiska tips och råd om hur vi kan minska, förebygga, och skydda oss mot båtbrott. Materialet finns tillgängligt på Larmtjänsts webbplats.

Starta Båtsamverkan på din båtklubb

Du kan också ta initiativ på din båtklubb! Använd materialet från Larmtjänst och anpassa det till era behov. Genom att samarbeta kan vi göra våra vattenmiljöer säkrare och tryggare för alla båtägare.

Samverkan mot båtbrott 2022.pdf

Checklista: Är du kommunanställd och vill starta Båtsamverkan? 

  • Skapa en samverkansgrupp: Bilda en grupp med representanter från kommunen, lokalpolisen, hamnmyndigheten, båtklubbar och andra relevanta aktörer. Denna grupp blir kärnan i projektet och arbetar tillsammans för att driva Båtsamverkan framåt.
  • Kartlägg behov och utmaningar: Analysera behov och risker genom att studera specifika utmaningar och brottstrender relaterade till båtar och vattenområden i kommunen.
  • Utbilda och informera: Arrangera möten och utbildningar för båtägare och andra intressenter. Ge tips om lås, larm, märkning av utrustning och hur man rapporterar misstänkt aktivitet.
  • Etablera kommunikationskanaler: Skapa effektiva sätt att snabbt dela information mellan båtägare, polis och andra aktörer. Använd digitala plattformar, appar, sociala medier eller SMS-kedjor.
  • Genomför regelbundna säkerhetsrundor: Organisera patrulleringar i båtområden, antingen med volontärer eller professionella säkerhetsföretag. Detta avskräcker och hjälper till att identifiera problem. 
  • Utvärdering och feedback: Regelbundet utvärdera Båtsamverkan. Använd informationen för att förbättra programmet efter behov och utmaningar.

Använd dig av formuläret nedan om du är intresserad av Båtsamverkan!

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas
Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet