Kommentar till uttalande av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) om Larmtjänsts statistik

07 april 2022

Den 1 april ägde en interpellationsdebatt rum i riksdagen mellan Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) och Thomas Morell (SD) om brottsvågen mot företagare. Vid debatten diskuterades statistik från Larmtjänst där Morgon Johansson misskrediterar Larmtjänsts statistik genom att säga att man inte ska lita på statistik från ett privat företag vars syfte är att sälja larm. Påståendet från Morgan Johansson är helt felaktigt eftersom Larmtjänst inte säljer några larm utan är en branschorganisation med syfte att motverka försäkringsrelaterad brottslighet.

Larmtjänst anser att det är av vikt att bemöta Justitie- och inrikesminister Morgan Johanssons (S) påstående i interpellationsdebatten den 1 april om att man ska ta Larmtjänsts statistik med en nypa salt eftersom den ”kommer från ett företag som lever på att sälja larm” och att Larmtjänst av den anledningen vill ”sätta en bild om att alla ska vara rädda för att bli bestulna”. Påståendet är helt felaktigt eftersom Larmtjänst är en branschgemensam organisation med syfte att bekämpa försäkringsrelaterad brottslighet samt att stödja försäkringsbolagens utredningsverksamhet avseende oklara försäkringsfall. Larmtjänst har ett nära samarbete med både polis och andra myndigheter i dessa frågor.

- Den svenska försäkringsbranschen arbetar seriöst med åtgärder för att motverka stölder och annan försäkringsrelaterad brottslighet. Vi eftersträvar en nära samverkan med myndigheter och andra aktörer för att skapa ett tryggare samhälle. Det känns därför väldigt tråkigt att vi inte når fram till regeringen i dessa frågor, säger Larmtjänsts vd Mats Galvenius.

All statistik som Larmtjänst publicerar om försäkringsrelaterad brottslighet hämtas från Vägtrafikregistret (efterlysta registrerade fordon), Brå samt från försäkringsbolagens skadesystem och verkstadskalkylsystem.

- Jag vågar påstå att Larmtjänsts statistik över brottslighet som drabbar försäkringsföretagen och deras kunder håller samma kvalitet som den offentliga statistiken på området och vår statistik är dessutom betydligt mer omfattande, säger Mats Galvenius, vd Larmtjänst.

 

Se interpellationsdebatten här: https://www.riksdagen.se/sv/webb-tv/video/interpellationsdebatt/brottsvagen-mot-foretagare_H910360

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.