Transport- och dieselstölder under augusti månad

06 september 2023

Under augusti månad anmäldes 87 transportstölder och 229 dieselstölder. Det är fler stölder jämfört med månaden innan. Det visar statistik från Polisen.

I augusti anmäldes 87 transportstölder vilket är både fler stölder jämfört med månaden innan samt jämfört med samma period förra året. Däremot är det på en lägre nivå jämfört mot tidigare år.

Bilden visar antalet stölder de senaste sex månaderna, jämförelse tidigare år.

Under augusti anmäldes 229 stölder av diesel ur fordonstank (samtliga fordonstyper, inkl. entreprenadfordon). Antalet är en minskning sedan en topp under sep-nov 2022. Stölderna uppvisar en nedåtgående trend från april i år och ligger på ungefär samma nivåer sedan dess.

Bilden visar stöldutvecklingen under 2022- 2023.

Bilden visar de mest drabbade fordonstyperna. 

Kort om transportstölder:

  • Den vanligaste formen av transportstöld är s.k. ”kapellskärningar”: Kriminella åker runt mellan olika rastplatser nattetid, skär hål i mjuka kapell och/eller öppnar olåsta/plomberade släpdörrar och lastar över sådant påträffat gods de anser vara stöldbegärligt till egna fordon. Ofta arbetar de 2-4 personer ihop, ibland så många som 8 med flera fordon samt mindre lastbil för transport.
  • Slangning av diesel är också vanligt, och kombineras ibland med kapellskärningar.
  • Sett över en längre tidsperiod, i södra delen av landet, är mer eller mindre alla rastplatser/uppställningsplatser utan inhägnad och tillträdesbegränsning utsatta för brott.

Om Vägsamverkan:

Vägsamverkan är ett samverkansprojekt mellan Larmtjänst, Sveriges Åkeriföretag, Maskinentreprenörerna och Polisen för att förebygga brottslighet och därigenom öka tryggheten och trivseln längs vägarna.

Om Vägsamverkans tipstelefon:

I mars 2022 lanserade Vägsamverkan en tipstelefon vars tipsnummer är 020–315 315 och är bevakat dygnet runt. Tipsen tas emot av ett bevakningsföretag som omgående registrerar tipset hos polisen. Man kan välja om man vill lämna sina kontaktuppgifter eller vara helt anonym. Exempel på tips som kan ringas in till Vägsamverkans tipstelefon skulle kunna vara att obehöriga personer rör sig bland uppställda långtradare på rastplatser, fordon som misstänks transportera stöldgods eller försök till stöld ur fordon. Är det ett pågående brott är det viktigt att alltid ringa 112.

Ta del av hela sammanställningen: 

Transport- och dieselstölder i Sverige - augusti 2023.pdf

Dieselstölder - Augusti 2023.xlsx

Transportstölder - Augusti 2023.xlsx

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet