Utförsel av stöldgods ska kriminaliseras

03 april 2023

Den 30 mars beslutade regeringen om ett nytt tilläggsdirektiv till Tullbefogenhetsutredningen som innebär att utredningen ska lämna förslag på hur utförsel av stöldgods kan kriminaliseras.

Varje år försvinner mycket stöldgods ut över Sveriges gränser. Larmtjänst beräknar att 70–90 procent av stölderna av båtmotorer, fordon och bildelar försvinner utomlands.

För att motverka den allvarliga brottslighet som internationella stöldligor ägnar sig åt har regeringen beslutat om nytt tilläggsdirektiv till den pågående Tullbefogenhetsutredningen. Detta för att faktiskt få ett konkreta förslag på hur en kriminalisering av utförsel av stöldgods kan utformas.

- Vi har länge arbetar för ett nytt tilläggsdirektiv, så vi välkomnar beslutet. Det är viktigt att Tullverket också i anslutningar till kommande lagändringar får mer resurser så att myndigheten på riktigt kan prioritera detta viktiga arbete, säger Ronja Wildenstam, jurist på Svensk Försäkring.

Tilläggsdirektivet innebär att uppdraget ska slutredovisas senast den 21 december 2023, i stället för den 14 juli.

Läs mer om tilläggsdirektivet här: https://www.regeringen.se/contentassets/94655f6847c742369e7b97b14cbd394e/tillaggsdirektiv-till-tullbefogenhetsutredningen-dir.-202343.pdf

Läs remissvar från Svensk Försäkring och Larmtjänst här: https://www.larmtjanst.se/Aktuellt1/Press/2022/fler-atgarder-kravs-for-att-hindra-utlandska-stoldligors-framfart-i-sverige/ 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.