Stölderna av katalysatorer fortsätter öka

25 maj 2022

Året fortsätter med höga noteringar av stölder av katalysatorer. Under perioden 1 jan- 30 april har det inträffat 2628 stölder av katalysatorer, vilket kan jämföras med samma period 2021 då det inträffade 2503 stölder.

Året började med en ny toppnotering för stölder av katalysatorer. Under januari månad stals 507 katalysatorer- en så hög siffra har aldrig tidigare noterats i januari månad. Därefter har stölderna fortsatt ligga på höga antal och under perioden januari- april har det stulit 2628 katalysatorer.

- Det finns tyvärr inget som tyder på att 2022 kommer att bli lindrigare med färre stölder sett till utvecklingen av början av året, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.

Anledningen till att katalysatorerna är stöldbegärliga är att ädelmetallerna i komponenterna betingar ett högt värde. Råvarupriset på de eftertraktade ädelmetallerna gick ner en hel del under hösten 2021 och då kunde man även se en liten nedgång av antalet stölder av katalysatorer. Råvarupriset har dock gått upp sedan dess.

Rhodium

Exempel prisutveckling Rhodium under en 5-årsperiod.

Toyota är det överlägset mest utsatta märket. Framförallt Prius årsmodell 2004-2010. Av de utsatta Volvobilarna är de flesta  av årsmodell 1990-1999. Bilmärket Renault visar en anmärkningsvärd ökning i statistiken under april, -från 66 till 117 stölder. De flesta bilarna är av modell Megane och Master.

Flest stölder sker i polisregion Stockholm och polisregion Syd.

Diagrammet visar antalet stölder under 2022 fördelat på polisregion.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Bli ny användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.