Antalet efterlysta personbilar ökar

16 oktober 2023

Mellan den 1 januari och 30 september har 4661 personbilar efterlysts. Det är fler bilar jämfört med samma period 2022, vilket innebär ett trendbrott då antalet efterlysningar tidigare har minskat med några procent för varje år. Av de efterlysta bilarna är 35 procent fortfarande borta. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst.

Förra året efterlystes totalt 6064 personbilar i Sverige. För 10 år sedan så låg antalet efterlysningar på strax över 10 000 och backar man ytterligare fem år så ligger siffran på 18 000. Anledningen till att antalet efterlysta bilar succesivt minskat beror på det elektroniska stöldskyddet som infördes i bilar i slutet av nittiotalet. Under 2023 har dock antalet efterlysningar ökat något. Under de tre första kvartalen har det efterlysts 4661 personbilar i Sverige en ökning jämfört med samma period 2022 då det efterlystes 4577 bilar.

- En förklaring till det ökade antalet efterlysningar av bilar kan vara en ökad efterfråga ute i Europa men även i Ryssland som har restriktioner som innebär att man legalt inte kan importera den mängd bilar som efterfrågas. Även den våldsvåg som drabbat Sverige den senaste tiden har gjort att fordonsbrott fått lägre prioritet av Polismyndigheten. Det är tyvärr ganska riskfritt att stjäla en bil idag i Sverige och sådant sprider sig, säger utredare Niclas Antonsson på Larmtjänst.

Av de 4661 efterlysta bilarna är 1638 bilar, 35 procent, fortfarande borta. Av dessa 1638 bilarna är 785 bilar av årsmodell 2015 eller nyare, till ett uppskattat värde av cirka 314 miljoner kronor. Pengar som går till kriminella nätverk.

De fabrikat som har flest antal efterlysningar under perioden är Volvo, Volkswagen, BMW, Audi och Toyota. Under året har även ovanligt många bilar av märket Lexus (84 st) stulits.

Tabellen visar de 10 mest efterlysta fabrikaten under perioden 1 jan- 30 sep 2023.

Flest antal efterlysningar kommer från polisregion Stockholm, därefter Syd.

Polisregion

Antal

Bergslagen

349

Mitt

402

Nord

327

Stockholm

1357

Syd

998

Väst

794

Öst

387


Tabellen visar vilken polisregion som bilarna blivit efterlysta i. Bilar som saknar information om efterlysande region eller som blivit efterlysta utomlands finns inte med i tabellen.

Tips på hur du minskar risken för bilstöld:

  • Kontrollera alltid att bilen är ordentligt låst innan du lämnar den.
  • Använd garage om du har det!
  • Ha belysning på garageuppfarten som tänds om någon är där.
  • Hantera din bilnyckel som en värdesak och förvara den inte precis innanför entrédörren.
  • Om du har keyless system- förvara din bilnyckel i en metallburk så inte signalen går därifrån. Kontrollera genom att ta med burken ut till bilen och försök öppna bilen. Förvara även din reservnyckel i en metallburk.
  • Använd larmsystem.

 

 

 

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet