Debatt: Vapnen måste vässas mot tjuvar och bedragare

29 december 2023

Den organiserade brottsligheten satsar hårt på att lura välfärdssystemen, och snor åt sig mångmiljardbelopp varje år. Lagen måste ändras så att den offentliga sektorn och försäkringsbolagen tillåts dela information. Vi föreslår i dag en rad åtgärder för att bekämpa brotten, skriver Christina Lindenius, vd på Svensk Försäkring och Mats Galvenius, vd på Larmtjänst på DN Debatt.

Sverige karakteriseras av offentligt finansierade välfärds­system som ger ett skydd mot inkomstbortfall. Dessa kompletteras med kollektivavtalade och privata försäkringar som betalas av försäkringstagarna. Under senare år har den organiserade brottsligheten kommit att fokusera alltmer på ersättningar från de offentliga välfärds­systemen och från försäkringsföretagen, i syfte att tillgodogöra sig ersättning på falska grunder.

Kostnaden för felaktiga ersättningar har ökat under en längre tid och uppskattas i dag till närmare 20 miljarder kronor om året, där försäkringsbedrägerierna beräknas till mellan 3,5 och 7 miljarder.

Vid sidan av att det innebär höga kostnader för felaktiga utbetalningar riskerar omfattande bedrägerier att undergräva tilliten och betalnings­viljan för välfärdssystemen. Vad måste göras för att stoppa dessa så kallade välfärdsbrott? Hur kan det offentliga samarbeta med privata försäkrings­företag för att bekämpa dessa brott?

Läs hela debattartikeln på DN>>>

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet