Stölderna av reservdelar fortsätter minska

29 augusti 2023

Under första halvåret har 706 stölder av navigationsenheter, airbags och huvudstrålkastare anmälts. Det är en minskning med 22 procent jämfört med samma period förra året. Det visar den senaste statistiken från Larmtjänst.

Stölder av navigationsenheter, airbags och huvudstrålkastare hade sin topp 2017 med över 4000 stölder på ett år. Därefter har stölderna minskat lite för varje år som gått. Under första halvåret 2023 har 706 stölder av bildelar anmälts vilket kan jämföras med 909 stölder under samma period 2022.

statistik bildelar 2023

Diagrammet visar antalet stölder under första kvartalet, de senaste 10 åren.

Vid ett stöldtillfälle kan flera komponenter stjälas och under perioden har totalt 860 komponenter stulits. Av dessa är 351 airbags, 296 navigationsenheter och 213 huvudstrålkastare.

BMW är det fabrikat som är mest drabbat av stölderna och utsattes för 59 procent av stölderna under första halvåret. Statistiken visar på skillnader när det gäller vilken komponent som stjäls från respektive fabrikat. Exempelvis stjäl man främst navigationssystem och airbags från BMWbilar men strålkastare från Volvobilar. 

Polisregion Stockholm och Syd är mest utsatta för stölderna.

Polisregion Antal
Stockholm 296
Öst 20
Väst 68
Mitt 55
Syd 243
Bergslagen 16
Nord 8

Tabellen visar antalet stölder under första halvåret 2023 fördelade på polisregion.

För att undvika stöld tänk på följande:

  • Parkera din bil i ett garage eller i en upplyst och öppen miljö.
  • Märkprodukter. Detta kan ha en avskräckande effekt.
  • Använd larmsystem.

Om statistiken:

Genom ett samarbete med CAB Group AB har Larmtjänst fått tillgång till statistiska uppgifter ur kalkyleringssystemet CABAS. I CABAS registreras verkstadsorten. Däremot finns ingen information om stöldort. Stöldplatsort och verkstadsort behöver inte nödvändigtvis överensstämma. Det bör noteras att statistiken endast omfattar stölder som omfattas av försäkring. Statistiken underskattar således det faktiska antalet stölder.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet