Antalet efterlysta bilar under första kvartalet 2024

15 april 2024

Enligt den senaste kvartalsrapporten från Larmtjänst har antalet efterlysta personbilar i Sverige under det inledande kvartalet 2024 uppgått till 1375. Det är ungefär lika många som förra året då 1398 bilar blev efterlysta under första kvartalet.

Efter flera år av minskning ökade antalet efterlysta bilar under 2023. Under första kvartalet i år har 1375 bilar efterlysts, vilket motsvarar ungefär samma nivå som första kvartalet förra året. Av dessa 1375 efterlysta bilar är 561 fortfarande borta, vilket utgör 41 procent.

Bland de efterlysta bilarna är 37 procent av årsmodell 2017 eller senare. Av dessa nyare modeller är 47 procent, eller 242 bilar, fortfarande försvunna. Under 2023 var det 32 procent av de efterlysta bilarna som inte hade kommit åter vid årets slut, en ökning jämfört med 26 procent året innan.

De fabrikat som under första kvartalet haft mest efterlysningar är:

Fabrikat

Antal efterlysningar

Volvo

229

Volkswagen

142

Toyota

122

BMW

98

Mercedes

96

Audi

93

Peugeot

51

Saab

48

Lexus

46

Kia

45

 

 

Under 2023 var Toyota och Lexus attraktiva fabrikat för de internationella brottsnätverken och även under 2024 har dessa fabrikat varit utsatta för många stölder.

- I slutet av första kvartalet har vi sett en viss minskning av dessa stölder. Polisen i Stockholm och Öst har jobbat aktivt mot dessa brott vilket kan vara en förklaring till den nedgång som vi just nu ser, säger utredare Niclas Antonsson på Larmtjänst.

Av de 1375 efterlysta bilarna är 32 registrerade som elbilar (endast helel, ej hybrid) i Vägtrafikregistret.

Flest efterlysningar under året har skett i polisregion Stockholm (475), Syd (248) och Väst (219). Diagrammen nedan visar fördelningen av antalet efterlysta personbilar under första kvartalet fördelat på polisregion.

efterlysta bilar

efterlysta personbilar

Tips på hur du minskar risken för bilstöld:

  • Kontrollera alltid att bilen är ordentligt låst innan du lämnar den.
  • Använd garage om du har det!
  • Ha belysning på garageuppfarten som tänds om någon är där.
  • Hantera din bilnyckel som en värdesak och förvara den inte precis innanför entrédörren.
  • Om du har keyless system- förvara din bilnyckel i en metallburk så inte signalen går därifrån. Kontrollera genom att ta med burken ut till bilen och försök öppna bilen. Förvara även din reservnyckel i en metallburk.
  • Använd larmsystem.
Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet