Maskinstölderna fortsätter öka

08 april 2024

Antalet efterlysningar av maskiner fortsätter ligga högt. Under första kvartalet har det efterlysts 42 maskiner vilket kan jämföras med samma period 2023 då det efterlystes 40 maskiner. Det visar den senaste kvartalsstatistiken från Larmtjänst.

Under 2023 ökade antalet efterlysningar av maskiner med 45 procent jämfört med året innan. En bidragande orsak till denna ökning är den höga efterfrågan på maskiner i Europa. Denna trend fortsätter in i det första kvartalet 2024, där 42 maskiner har efterlysts. Det är dock viktigt att notera att många maskiner är oregistrerade, vilket resulterar i ett mörkertal i statistiken.

- Idag saknas det ett krav på registrering för maskiner, till skillnad från vad som gäller för personbilar. Detta gör det svårare att hålla koll på godset, och vi vet att det stjäls fler maskiner än det som syns i statistiken som efterlyst, säger utredare Fredrik Lindstedt på Larmtjänst.

De maskiner som har flest efterlysningar är hjullastare (12 st) och kompaktlastare (9 st).

Under perioden har det även efterlysts 9 traktorer och 4 redskap. Detta kan jämföras med samma period 2023 då det efterlystes 10 traktorer och 6 redskap.

Det bör noteras att statistiken är preliminär och att ytterligare efterlysningar av maskiner, traktorer och redskap kan tillkomma eftersom det ofta finns en fördröjning i inrapporteringen av oregistrerat gods.

Att tänka på som maskinägare:

  • Ha koll på maskinens identitet. Fota av typskylten där serienummer anges.
  • Låt inte nycklarna sitta kvar när maskinen inte används.
  • Koppla på elektronisk startspärr om möjligt.
  • Använd spårutrustning- ökar chansen för anträffande.
  • Tänk på hur maskinen står parkerad. Parkera gärna på ett sätt som gör det svårare att stjäla, ställ exempelvis skopor och likande framför.
  • Bevakning och god belysning försvårar för tjuven.

Om statistiken

Statistiken kommer från Vägtrafikregistret och Larmtjänsts databaser och innehåller både registrerat och oregistrerat gods. Eftersom en stor del av maskinerna och redskapen är oregistrerade finns det ett mörkertal i antalet efterlysningar. Oregistrerat gods innebär att det inte finns något obligatoriskt register, som exempelvis Vägtrafikregistret, där godset måste registreras. I kategorin ”redskap och annan utrustning” kan det exempelvis ingå GPS, markvibratorer, aggregat och borrar. Åkgräsklippare ingår i statistiken under entreprenadmaskiner.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet