Vägsamverkan träffade chaufförer på rastplatsen i Mora Stenar

06 maj 2024

Under fredagen den 3 maj stod Larmtjänst tillsammans med andra representanter från samverkansprojektet Vägsamverkan på rastplatsen i Mora Stenar för att sprida information till chaufförer om Vägsamverkans tipsnummer. Ett flertal chaufförer uttryckte oro över säkerhetsbristerna längs vägarna.

Inom projektet Vägsamverkan har man tagit fram ett tipsnummer som är bevakat dygnet runt. Dit kan man ringa för att lämna tips om exempelvis:

  • Obehöriga personer som rör sig bland uppställda lastbilar på rastplatser
  • Rastplatser som man uppfattar som otrygga
  • Fordon som misstänks transportera stöldgods
  • Försök till stöld ur fordon

Om det är ett pågående brott är det viktigt att alltid ringa 112. Numret är 020-315 315 och togs fram i samband med en enkätundersökning som Sveriges Åkeriföretag gjorde hos sina chaufförer. Vid undersökningen framkom det att många chaufförer upplevde det svårt att använda sig av polisens webbaserade tipstjänst när man var ute på vägarna, eftersom man då måste stanna sitt fordon för att kunna fylla i formuläret.

- Därför lanserade vi en tipstelefon, som är bevakad dygnet runt, och där man enkelt kan ringa in sina iakttagelser. Tipsen vidarebefordras omgående till Polisen och vår förhoppning med tipsnumret är att göra det enklare att tipsa om den här typen av brottslighet och därigenom kunna förebygga brott på vägarna, säger Åsa Lundin, kommunikatör på Larmtjänst.

Vid aktiviteten i Mora Stenar träffade representanterna från Vägsamverkan fler chaufförer som delade erfarenheter av stölder och osäkra rastplatser. En chaufför ansåg att de svenska vägarna är mer otrygga än andra länders. En annan chaufför berättade att han gärna betalade för att kunna parkera på en inhägnad rastplats med kameror där han kunde känna sig trygg. Många chaufförer nämnde rastplatser i södra Sverige som brottsdrabbade.

Förra året gjordes 906 polisanmälningar om transportstölder. Dock finns det ett mörkertal bland dessa siffror. Mörkertalet kan bl.a. bero på att utländska chaufförer som drabbas varken talar engelska eller svenska och därför ej tar kontakt med Polisen. En annan anledning kan vara att chaufförer och/eller åkerier i vissa fall kan känna att en anmälan ”inte leder någonvart”.

Om Vägsamverkan:

Vägsamverkan är ett samverkansprojekt mellan Larmtjänst, Sveriges Åkeriföretag, Maskinentreprenörerna och Polisen för att förebygga brottslighet och därigenom öka tryggheten och trivseln längs vägarna.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet