Larmtjänst tog hem fordon för 17 miljoner kronor under 2023

31 januari 2024

I samarbete med Larmtjänsts utländska kontaktnät har 46 efterlysta svenska fordon anträffats i utlandet och återförts till Sverige under 2023, vilket kan jämföras med 30 fordon under samma period 2022.

Den gränsöverskridande brottsligheten ökar och mer svenskt stöldgods hamnar utomlands. För att kunna spåra och återföra godset krävs ett upparbetat internationellt nätverk med utredare, myndigheter och företag. Genom Larmtjänsts internationella nätverk blir Larmtjänst informerade när svenskt stöldgods anträffas utomlands. Larmtjänst kontaktar då det berörda försäkringsbolaget och erbjuder att ta hem godset. Genom kontakterna i landet och kunskap om processerna kan arbetet förenklas och godset kommer snabbare tillbaka till Sverige.   

Under 2023 har Larmtjänst med hjälp av sina utländska kontaktnät tagit hem 46 efterlysta fordon som anträffats utomlands. Det är fler jämfört med 2022 då Larmtjänst tog hem 30 fordon. Värdet på de hemtagna fordonen uppgår till 17,3 miljoner kronor. I Litauen har man anträffat 13 st av fordonen och i Spanien 11 fordon. Nio av dessa elva fordon återfanns i containrar av polisen på Kanarieöarna. Fordonen var på väg lastas om för vidaretransport till Afrika då de stoppades (här kan du läsa mer om dessa bilar). 

Bilden visar avlastning av de bilar som återfanns på Kanarieöarna.

Under året har även 15 båtar/båtmotorer återförts från utlandet till ett värde av ca 2,3 miljoner kronor. Det flesta av dessa båtar/båtmotorer återfanns i samband med ett stort ärende i Rumänien.

Glömt lösenord
Ange användarnamn. Ange lösenord.

Registrera användare

Här kan du som jobbar med försäkring och utredning av brott registrera dig för att ta del av våra extranätssidor. Har du frågor om inloggning och lösenord maila webmaster@larmtjanst.se Extranätssidorna omfattas inte av utgivningsbeviset.

Registrera

Ange din registrerade e-postadress för att få ett nytt lösenord skickat till dig.

Byt ditt lösenord här. Efter lösenordsbytet loggas du in automatiskt.

Du kan även ringa in ditt tips på 020-325 325 Bifogade filer får max uppgå till 15MB. Du kan även klistra en länk till bilderna i tipsfältet